Buzogány Dezső

Babeș-Bolyai Tudományegyetem - Református Tanárképző Kar

Szegedi Kis István: A tiszta teológia főrészei (Loci communes) című művét fordította, jegyzetekkel ellátta, a filológiai elemzést végezte, az utószót írta dr. Buzogány Dezső. A kötetet bemutatja: dr. Ősz Sándor Előd. Időpont: 2022. december 12, 18:00 óra

Magyarország köztársasági elnöke, kiemelkedő oktatói és kutatói munkájának elismeréseképpen, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét adományozta Buzogány Dezsőnek, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Kara tanárának.

A Pokoly Társaság tisztelettel meghívja a Református Múzeumban 2019. március 12-én, 18 órától kezdődő Pokoly Esték sorozatnyitó előadására. Az előadássorozat az egyháztörténeti kutatás legújabb eredményeit kívánja a hallgatóság elé tárni. A havonta egy alkalommal jelentkező sorozat első előadását Buzogány Dezső tartja Szegedi Kis István főművének forrásairól.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A Magyar Tudomány Ünnepe 2017 keretében szervezett rendezvényen a Debreceni Református Hittudományi Egyetem díszdoktori címet adományozott Buzogány Dezsőnek, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Kar és a Protestáns Teológiai Intézet egyháztörténet tanárának.

Ez a kötet a 2016 áprilisában megrendezett 'Protestáns Erdély' című egyháztörténeti konferencián elhangzott előadásokat tartalmazza. A tanulmánykötet a 60 éves Buzogány Dezsőt köszönti. A konferencia előadóinak többsége a Buzogány-féle iskolából került ki. Éppen ennek az iskolának köszönhetően a protestáns egyháztörténet művelése az erdélyi felekezeti tudományosság legkiemelkedőbb és legtöbb eredményt elérő tudományága lett.

Buzogány Dezső négy évi fordítói munkájának gyümölcsét Visky Béla értékelte. A könyvbemutatóval együtt indult a Kálvin-marathon az Istitutio új fordításának felolvasására.

Subscribe to Buzogány Dezső