Hit mellé...ismeretet. I. Tehetséggondozási konferencia

A Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben négy szakcsoportba szerveződik a tehetséggondozás: a biblikus, a rendszeres teológiai, az egyháztörténeti és a gyakorlati teológiai tudományok területén. A tudományos műhelyeket hagyományosan a szakcsoportok tanszékeinek vezető tanárai szervezik. Ennek a tehetséggondozásnak a közelmúltban több kiemelkedő eredménye is született. Így a közelmúltban a KPTI egyik hallgatója többszörös OTDK első helyezett, illetve 2014-ben ProSciencia díjas lett. Emellett a KPTI hallgatói az elmúlt években kiváló eredményeket értek el az ETDK-n is.

A pozitív eredmények mellett ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy az elmúlt két évben a hallgatók TDK-s részvételét illetően visszaesés figyelhető meg. A Teológiai Intézet célul tűzte ki, hogy a 2015-ös tanulmányi évtől kezdődően oktatás-stratégiai szempontból különös figyelmet szentel a tehetséggondozás ezen a fórumon történő erőteljesebb jelenlétének. Az okokat figyelembe véve arra a következtetése jutott, hogy ennek a célnak az elérése két alapvető lépés megtételével áll összefüggésben.

Az Intézetnek változtatni kell a felkészítésre való ösztönzés folyamatán. A részvétel az elmúlt években különösebb belső marketing-tevékenység nélkül zajlott. A hallgató találta meg a TDK konferencián való részvételig az utat. A fiatal tehetségek tudományos kutatási tevékenységeinek nyilvános megmérettetésén való részvételét az Intézetnek határozottabban kell szorgalmaznia.

Ennek érdekében a TDK-s fórum publicitását illetően a KPTI határozottabb lépésekre kötelezi el magát. A tudományos kutatóműhelyek vezetőinek közreműködésével a részvételre alkalmasnak látszó hallgatókat az Intézet személyesen is ösztönözni fogja a TDK-n (és az eredménytől függően az OTDK-n) való részvételre. Emellett az eseménynek a korábbitól eltérően nagyobb nyilvánosságot szán. Továbbá, az eddigi hagyományoktól eltérően bevonja ebbe a folyamatba a magyarországi társintézmények szakembereit is. Végül, az eredményeket nem csupán az KPTI honlapján teszi közzé. A kiváló minősítést elért hallgatók munkáját közli az Intézetben folyó kutatási eredményeket felvonultató szakmai folyóiratok egyikében (Református Szemle és Studia Doctorum Theologiae Protestantis).

A programot Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a Nemzeti Tehetség Program, illetve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem támogatja.

A konferencia időpontja: 2016. április 28.
A részletes program és az esemény plakátja letölthető a mellékletből.

Támogató