Protestáns Teológiai Intézet

A Sapientia EMTE és a Dunatáj Alapítvány közreműködésével készült dokumentumfilm a 120 éves Teológiai Intézet múltját és jelenét mutatja be. A filmet a magyar Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa támogatta.

A Sapientia EMTE és a Dunatáj Alapítvány közreműködésével készült dokumentumfilm a 120 éves Teológiai Intézet múltját és jelenét mutatja be. A filmet a magyar Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa támogatta. Producer: Buglya Sándor.

The downloadable booklet was prepared for the 120th anniversary of the Institute in 2015.

A KPTI 120 éves évfordulójára elkészített nyomtatvány elektronikus verziója betekintést nyújt az Intézet múltjába és jelenébe. A dokumentum pdf formátumban letölthető.

A könyvtár egyik legjelentősebb különgyűjteménye az 1601 előtti, nem magyar nyelvű és vonatkozású, külföldi nyomtatványok, az ún. antikvák gyűjteménye. Ennek katalógusa a könyvtár 120 éves jubileumára készült el. A katalógusban 141 nyomtatvány részletes leírása található. A feldolgozás kiterjed a példányok rövidített bibliográfiai leírása mellett az egyedi sajátosságainak, az egykori tulajdonosoknak, a kötéseknek és a kötetek jelenlegi állapotának, esetleges hiányainak bemutatására is.

A Protestáns Teológiai Intézet az erdélyi magyar református, unitárius és evangélikus egyházak lelkipásztorképző egyeteme. Az Intézet önálló jogi személy, a román oktatási rendszerben akkreditált státusszal rendelkező felsőoktatási intézmény.

Az európai felsőoktatási intézmények minőségét ellenőrző nemzetközi bizottság összefoglalójában pozitívan értékelte az elmúlt két látogatás eredményét.

The Protestant Theological Institute of Cluj-Napoca (PTI) is a university training Reformed, Lutheran and Unitarian ministers for those three churches in Romania. The Institute is an independent entity, accredited by the Romanian Ministry of Education (date of accreditation: 31st of August, 2009).

The Protestant Churches (Reformed, Lutheran and Unitarian) represent a minority among the people living in Romania (ca. 3.6% of the total population is a member of these churches). The Protestant Churches which are closely connected to the Hungarian-speaking inhabitants appear typically (though not exclusively) in the Transylvanian region. According to the census from 2011, there are more than 700,000 Reformed Protestants (ca. 95% Hungarian-speaking), about 67,000 Unitarians (ca. 97% Hungarian-speaking), and about 27,000 Lutherans (ca. 56% Hungarian-speaking).

Oldalak

Subscribe to Protestáns Teológiai Intézet