Hogyan válhat a sajátos egyetemessé? Jonathan Sacks nézetei, mint inspirációs forrás a saját kontextusunkban

Klaas Spronk, Visky Sándor Béla: Hogyan válhat a sajátos egyetemessé? Jonathan Sacks nézetei, mint inspirációs forrás a saját kontextusunkban. Kolozsvár: Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet
hétfő, 2024, Október 7 - 12:15

Jonathan Henry Sacks (1948. március 8. – 2020. november 7.) hagyományos ortodox családban született Londonban. Cambridgeben tanult filozófiát. De nem elszigetelt, kizárólag zsidó napiskolák és jesivák oktatásában részesült, hanem nagyrészt nyilvános és világi környezetben. Fiatal zsidóként, aki a holokauszt utáni időszakban nőtt fel, egyszerre tudott vallásos zsidóvá és egy multietnikus társadalom polgárává válni.

Saját zsidó hagyományában a középkori zsidó filozófiában talált inspirációt, különösen Maimonidészben, aki megmutatta Sacks számára, hogy a filozófia és a vallás közötti kapcsolatnak nem kell ellenségesnek lennie, amennyiben megértjük mindkettő helyét, szerepét és hatáskörét.

Jonathan Sacks rabbi életének és munkásságának rövid bemutatása után megvizsgáljuk, hogyan használja a zsidóság sajátos hagyományát a megosztott világ gyógyítására. Szemléletmódja arra való felhívásként is értelmezhető, hogy hogyan tekintsünk saját keresztyén hagyományunkra a társadalmunkban, és gondolkodjunk el azon, hogyan használhatjuk azt egy jobb világ érdekében.

Klaas Spronk a hollandiai Protestáns Teológiai Egyetem ószövetségi tanszékének emeritus professzora.

Visky S. Béla a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet rendszeres teológiai tanszékének professzora.