A prédikálás tanúbizonysága

Long, Thomas G.: A prédikálás tanúbizonysága. Kolozsvár: Exit Kiadó 2019. 1 old. (Fordította: Koppándi Botond Péter, Tárkányi István Attila)

Thomas G. Long professzor presbiteriánus/református lelkész. Tanított a Princeton-on, a Columbia Theological Seminary-ban, a Candler School of Theology-ban az Emory Egyetemen. Végigprédikálta az Egyesült Államokat és előadást tartott a legjelentősebb teológiai főiskolákon. Lelkésznemzedékek tekintik mentoruknak.
Legjelentősebb művei: Preaching and the Literary Forms of the Bible, Fortress Press, 1989; Beyond the Worship Wars: Building Vital and Faithful Worship, Alban Institute, 2001; Testimony: Talking Ourselves into Being Christian, Jossey-Bass, 2004; Teaching Preaching as a Christian Practice (Nora Tubbs Tisdale-el), Westminster John Knox, 2008; Preaching from Memory to Hope, Westminster John Knox, 2009; Accompany Them with Singing—The Christian Funeral, Westminster John Knox, 2009; What Shall We Say? Evil, Suffering, and the Crisis of Faith, Eerdmans Publishing Co., 2011; The Good Funeral: Death Grief and the Community of Care (Thomas Lynch-csel), WJK, 2013.
Leghíresebb homiletikai szakkönyve, a The Witness of Preaching jelenik meg magyar nyelven, A prédikálás tanúbizonysága címmel. A bibliai alapokon álló és Paul Ricoeur által inspirált metaforát – a tanú, a bizonyságtevő szóképet – vetíti ki az igehirdető lelkész jellemére, teológiai munkásságára, a prédikálásra való felkészülés teljes folyamatára, illetve a gyülekezettel való viszonyára. A prédikáló lelkész ugyanis tanú, aki Isten-tapasztalataiban „látott már valamit”, amiről úgy érzi, hogy feltétlenül beszélnie kell, és erről bizonyságot kell tennie az „övéi” előtt.
Aki teológiai hallgatóként meg akar tanulni prédikálni, ebből a könyvből ellesheti a „szakma fortélyait.” Aki már „konyít már valamit”, az elolvasása után „mesteri fokozatot” szerezhet. Aki már gyakorlott prédikátor, az újabb prédikációírási módszereket tanulhat meg, illetve ösztönzést kaphat a még jobb prédikálásra. Aki „csak” az isteni üzenet megértésének és a világ felé való kommunikálásának műhelytitkaiba szeretne bepillantást nyerni, az is bizalommal olvashatja ezt a jól megírt, rendkívül hasznos és érdekes könyvet!