Coetus Theologorum 2024

2024. július 10-én Illyefalván ült össze a kárpát-medencei református egyházak közös tanácskozó testülete, a Coetus Theologorum, hogy megvitassák a lelkészképzés néhány konkrét kérdését.


2024. július 10-én Illyefalván ült össze a kárpát-medencei református egyházak közös tanácskozó testülete, a Coetus Theologorum, hogy megvitassák a lelkészképzés néhány konkrét kérdését. Az eseményen részt vettek a dunántúli, dunamelléki, tiszántúli, felvidéki, királyhágómelléki és erdélyi református egyházkerületek képviselői, illetve lelkészképző intézményeinek vezetői, tanárai.

A tavalyi konferencia mindenekelőtt a lelkészképzés curriculumának tartalmi kérdéseivel foglalkozott. Az idei megbeszélésen a képzés három másik témaköre került megbeszélésre, a korábbi online tanácskozásokból leszűrt munkaanyag alapján. A Coetus megvitatta a a kárpát-medencei református lelkipásztorképzésben gyakorlatban levő felvételi eljárásokat, intézményi gyakorlatokat. Ezt követően az egyre erőteljesebb hangsúllyal bíró minősítő vizsgálat alapszempontrendszerét tárgyalta. Végül előkerült a nevelés és lelkiség kérdése is, amely a hagyományos felsőoktatási intézményekhez képest a lelkészképzésben kiemelt jelentőséggel bír. (A munkaanyag letölthető dokumentum formájában megtalálható a híranyag mellékletében.) A konkrét témák kapcsán kialakult eszmecserét a felsőoktatási intézmények tanszékek szerinti közös kötetlen megbeszélése követte. Az esemény kötetlen formában, közös vacsorával zárult.

A 2025-ös Coetus Theologorum helyszínét a Debreceni Református Hittudományi Egyetem biztosítja.