20 végzős református hallgató ballagott el a Teológiai Intézetből

A 2023-2024. tanévben 12 Erdélyi- és 8 Királyhágómelléki Református Egyházkerülethez tartozó hallgató tett sikeres záróvizsgát. Az ünnepélyes fogadalomtétel és kibocsátás után ők segédlelkészként kezdik el szolgálataikat.


A 2023-2024. tanévben 12 Erdélyi- és 8 Királyhágómelléki Református Egyházkerülethez tartozó hallgató tett sikeres záróvizsgát. Az ünnepélyes fogadalomtétel és kibocsátás után ők segédlelkészként kezdik el szolgálataikat Erdély és Partium gyülekezeteiben.

2024. június 30-án a korábbi szokástól eltérően nem a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Dísztermében, hanem a szomszédos Alsóvárosi Református Egyházközség templomában, a Kétágú-templomban került sor a kibocsátó istentiszteletre. A Teológiai Intézet oktatói, az egyházkerületek képviselői és a végzős hallgatók közös imádság után együtt vonultak át az alsóvárosi templomba.

Az ünnepre összegyűlt közösség előtt Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Egyházkerület Püspöke hirdette a szolgálatra hívó igét, 1 Mózes 12,1-4 és 17,1 alapján. Isten elhívja Ábrámot / Ábrahámot egy olyan földre, amelyet Ábrahám nem ismer. Isten maga készít számára új országot és új népet. Amit otthagy Istenért, annál különbeket kap azok helyett. Az áldás, amelyet itt sokféle formában megígér Isten, egyedül az ő ajándéka. Ezért neki nem kell semmit tennie. Istennek nem kell besegíteni, hogy megvalósítsa az ő tervét, Ábrahámnak csak előtte kell járnia, engedelmeskednie kell. Az új végzős teológus csoport Ábrahámhoz hasonlóan hallotta egykor a hívó szót, és most a kibocsátó Istentiszteleten, néhány év távlatából újra elhangzik a megerősítő, bátorító üzenet.

Az akadémiai közösség és az alkalomra összegyűlt családtagok előtt mind a 20 ifjú teológus letette a fogadalmat és elkötelezte magát a szent szolgálatra.

Az Erdélyi Református Egyházkerületből:
  1. Almási Blanka
  2. Birizdó Szabolcs-Mihály
  3. Bíró Beatrix
  4. Debreczeni Julia
  5. Földvári Debora
  6. Kutasi Beáta
  7. Nagy Eszter
  8. Opra Koppány
  9. Pál Orsolya
  10. Péter-Györgyi László
  11. Szabó Andor Gellért
  12. Telegdi István
    A Királyhágómelléki Református Egyházkerületből:
  1. Bajnai Balázs
  2. Bíró Kitti-Odett
  3. Gegő Csenge-Beáta
  4. Józsa Tamás
  5. Kulcsár Brigitta-Noémi
  6. Lacatoș Norbert
  7. Máté András - Lőrinc
  8. Orban Alex

    Fogadalomtétel után a végzős évfolyam részéről Bíró Beatrix vett búcsút a Teológiai Intézettől. A diákvezetőség pedig minden szolgálatba induló segédlelkész számára egy prédikációtartó mappát adott át. A mappa mindenki számára egyforma, de a szolgálattevőkön múlik majd, hogy milyen tartalmat helyeznek el azokban - mondta Nagy Bence Dávid szenior.

    Az egyházkerületek képviselőjeként Bogdán Szabolcs püspök mondott rövid befogadó beszédet. Megerősítette az ifjú végzősöket, hogy bizalommal fordulhatnak az egyházak vezetőihez, akik bármilyen elakadás esetén készségesen rendelkezésükre állnak.